Nytt om Rut & Rot 2024

Den 1 juli höjs både rut- och rot avdraget! Goda nyheter för alla som gillar att uppdatera där hemma och få hjälp med en och annan syssla. Men vad är det egentligen som gäller för den som vill anlita hjälp med renovering och hushållsnära tjänster.

Rotavdraget 2024

Rot avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet. I sommar höjs taket för rot avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor och gäller helåret 2024. Det är fortfarande max 30% av arbetskostnaden som kan dras av med hjälp av rot avdraget.

Rutavdraget 2024

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning. Precis som rotavdraget så höjs även rutavdraget till 75 000 kronor. Som mest kan tjänsteföretaget dra av 50% av arbetskostnaden med hjälp av rutavdraget.

När du anlitat ett tjänsteföretag för rot-och ruttjänster sköter företaget ansökan om avdrag och drar av det på fakturan till dig.

Husavdrag

Rot-och rutavdraget kallas tillsammans för husavdrag och innebär de avdrag för arbetskostnader som sker i samband med privatpersoners köp av tjänster för hushållet. Husavdraget innefattar hushållsarbete, reparation, underhåll och om-och tillbyggnation.

Det här gäller från och med 2024

Tidigare har rot & rut-avdraget räknats ihop, men från och med den 1 juli separeras taken för rot och rut-avdrag istället för att läggas ihop till ett och samma. Det innebär att taket för respektive avdrag blir 75 000 kronor, totalt finns alltså en avdragsmöjlighet 150 000 kronor per år, som mest kan du få en skattelättnad på 30-50%.

Nytt från och med 2021 och som gäller även 2024 är att rut-avdraget numera omfattar tvätt av kläder och hemtextilier, möblering och montering av möbler, tillsyn av bostäder samt transport av bohag till tex secondhand. Perfekt för dig som tex vill att någon ser till sommarhuset under vinterhalvåret eller hjälper till när du rensat ut där hemma under pandemin. Att dessutom kunna få hjälp med tvätten till en rimligare peng är nog många barnfamiljer glada över.

Fortsatt stärkt skattereduktionen för installation av solceller

Det gröna avdraget för installation av solceller höjdes från 15% till 20% från och med januari 2023. Det innebär att den som installerar solceller för 100 000 kronor får en skattereduktion på 20 000 kronor istället för 15 000 kronor.

För att nyttja bidragen behöver du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsterna utförs. Du behöver äga och bo i bostaden för att ha rätt till rot-avdrag, för rut-avdrag gäller att du bor i bostaden där tjänsten utförs.

Här är samtliga tjänster som du kan få rot-och rutavdrag för 2024:

Vilka förändringar vill du göra hemma som underlättar vardagen? Hos oss hittar du många tjänsteföretag som kan hjälpa dig med både rot-och ruttjänster.

Ni kan läsa mera på Skatteverket.se